UMETNOST GLASBENIH KRITIK(OV)

Predavanja, delavnice & objava izbranih kritik
Maribor, 2. - 10. september 2011
City Hotel, Maribor

Letos smo na Festivalu Maribor odločili, da mladim generacijam glasbenih izobražencev v dneh festivala (med 1. in 11. 9.) omogočimo edinstven vpogled v vse faze glasbenega ustvarjanja, pogovore z umetniškim vodjem in različnimi glasbeniki z vseh koncev sveta. Na predavanjih in delavnicah kreativnega pisanja pod vodstvom priznanih glasbenih kritikov – dr. Gregorja Pompeta (SI), skladatelja in profesorja na Oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, Bosiljke Perić Kempf (CRO), muzikologinje in renomirane publicistke, in Laurencea Vittesa, glasbenega kritika iz Los Angelesa, bomo širili svoja obzorja. Izbrane kritike pa bodo nato objavljene v dnevniku Večer, glasbeni reviji Glasna, na spletu in še kje.

Izredna priložnost, ki je v takšni obliki novost v slovenskem prostoru.

Bodite zraven tudi vi!

Dr. Gregor Pompe

Bosiljka Perič Kempf

URNIK DELAVNIC FESTIVALA MARIBOR (pdf)

GLASBENE KRITIKE DELAVNIC FESTIVALA MARIBOR 2011

2. september 2011 FM delavnice "Nijanse sirove ljepote", avtor: Beban (pdf)
2. september 2011 FM delavnice "Surova lepota", avtor: Trdan (pdf)
3. september 2011 FM delavnice "Finski mit", avtor: Horvat (pdf)
3. september 2011 FM delavnice "Jutranje refleksije 1", avtor: Gržeta (pdf)
3. september 2011 FM delavnice "Jutranje refleksije 1", avtor: Trček (pdf)
4. september 2011 FM delavnice "Lekcije za besmrtnost", avtor: Saraga (pdf)
4. september 2011 FM delavnice "Nauk za nesmrtnost", avtor: Miloševič (pdf)
4. september 2011 FM delavnice "Nauk za nesmrtnost", avtor: Venišnik (pdf)
5. september 2011 FM delavnice "Brezmejna ustvarjalnost Song projects No.2", avtor: Zupančič (pdf)
5. september 2011 FM delavnice "Kreativnost bez granica", avtor: Beban (pdf)
5. september 2011 FM delavnice "Mljask", avtor: Janković (pdf)
6. september 2011 FM delavnice "Nič", avtor: Zupančič (pdf)
8. september 2011 FM delavnice "Jutranje refleksije 3", avtor: Golobič (pdf)
8. september 2011 FM delavnice "Jutranje refleksije 3", avtor: Konda (pdf)
8. september 2011 FM delavnice "Jutranje refleksije 3", avtor: Trček (pdf)

Kratka ocena delavnic, Dr. Gregor Pompe

"V Sloveniji obstaja precejšen primanjkljaj na področju glasbene publicistike, ki se dotika vseh različnih glasbeno-publicističnih žanrov, od enostavnih novinarskih prispevkov do bolj zahtevnega kritičnega poročanja. V tem pogledu dajejo delavnice za glasbene kritike, pripravljene v okviru Festivala Maribor, pomembno strokovno okrepitev in možnost za mlade študente različnih glasbenih strok (muzikologija, glasbena pedagogika, glasbena akademija), da si pridobijo tudi snovna glasbeno-novinarska znanja. Povsem izjemna je bila organizacija delavnic, saj so bili udeleženci - tako predavatelji kot tudi slušatelji - obravnavani podobno kot gostujoči glasbenik, kar pomeni, da je bilo izredno dobro poskrbljeno za bivanje in dnevno hranjenje, udeleženci pa so imeli tudi dostop do vseh koncertov in pripravljalnih vaj. Tako je bilo mogoče, da so dnevno doživljali celotni festivalski utrip: od druženja z glasbeniki, dela s predavatelji, prisostvovanja na koncertih do spremljanja zapletene festivalske organizacije oz. logistike. Tudi cikel predavanj in delavnic je bil zasnovana tako, da je udeležencem omogočal dovolj širok vpogled, saj niso bili seznanjeni le z "domačimi" pogledi na glasbeno kritiko, temveč tudi dejavno soočeni z bolj "tržno" naravnanimi severnoameriškimi pogledi. Prepričan sem, da se je v skupnem dialogu predavatelj, udeležencev, glasbenikov in organizatorjev vsem skupaj porodila marsikatera ustvarjalna ideja, ki bo v nadaljevanju omogočala prestopanja še na višje umetniške in refleksivne ravni."

Odzivi udeležencev delavnic

Predavanja vseh treh kritikov so nam odprla neko širše obzorje v samem delovanju glasbenikov, novinarjev, kritikov in kulturnih organizacij. Predavatelji imajo široko glasbeno znanje, kar znajo tudi odlično predajati naprej, predvsem Dr. Pompe, ki se je v vsako kritiko resnično poglobil in nam jo obrazložil. Upam, da boste naslednje leto organizirali kaj podobnega, saj nam takšnih izobraževanj v Sloveniji resnično primanjkuje. Hvala za prelep in intelektualno koristen teden v Mariboru! (Maja Žgavc)

Hvala za vse, bilo je odlično. Imela sem se fantastično in upam, da se kmalu spet vidimo oz. da bo leto hitro minilo in da se drugo leto ponovno srečamo na festivalu. (Katarina Trček)

Najlepša hvala za vse, delavnice in koncerti so super uspeli, počutili smo se zelo prijetno in domače, tako da upam, da se ponovno vidimo prihodnje leto. (Tomaž Gržeta)