Utrinki Festivala Maribor ujeti v objektiv Dejana Buluta

V 1. nadstropju Europarka, Maribor;
od 1. do 11. septembra 2011

Izvajalci:
Janez Podlesek - violina
Oliver Dizdarević Škrabar - violina
Klemen Hvala - violončelo

Program:
J. S. Bach - Glasbena daritev

Spremljevalni koncert ob odprtju razstave 1. septembra 2011.

S fotografijami bodo barve festivala razvedrile in tudi širši publiki približale in ozavestile bogastvo, ki ga Festival Maribor prinaša našemu mestu.

Vse fotografije, ki so na ogled na razstavnih mestih so nastale med koncerti festivala. Fotografiranje klasičnega koncerta je na nek način zelo omejeno, saj morate biti kot fotograf skoraj nevidni, predvsem pa za občinstvo nemoteči. To je velikokrat zelo težko, saj se koncerti odvijajo v manjših zelo akustičnih dvoranah, kjer se je težko skriti in izogniti temu, da občinstvo ne bi slišalo zvokov zaslonke. Posledično je število fotografij dokaj majhno in poti pristopa omejene – vedno pač ne gre ukrasti trenutka, ki bi ga želeli, tako kot bi želeli. Vsekakor se fotografiranje koncerta klasične glasbe zelo razlikuje od fotografiranja koncerta kakšne druge zvrsti glasbe, kjer ima fotograf vso svobodo.

Dobra plat takšnega fotografiranja je, da mi narava dela prepreči pretiravanje in tako lahko bolje prisluhnem glasbi sami; doživetje postane zelo meditativno, trenutki za fotografiranje pa redkejši in bolj izbrani. Kot festivalski fotograf imam po eni strani vlogo dokumentiranja, vzporedno pa  lovim določene značilne in čisto estetske trenutke.

Dejan Bulut