Zen Hu - violina
Zen Hu je bila rojena v glasbeni družini v mestu Chengdu na Kitajskem. Mama jo je pri šestih letih učila igranja klavirja, leto kasneje pa oče igranja violine. Že pri rosnih trinajstih letih je osvojila prvo nagrado na violinskem tekmovanju Sichuan in bila v naslednjem letu nagrajena v sklopu Kitajskega državnega violinskega tekmovanja.

Po zaključku pri profesorju Hu Wei Min na Glasbenem konservatoriju Sichuan, je svoj študij nadaljevala pri Ani Chumachenco na münchenskem konservatoriju, kjer je tudi magistrirala. 

Lord Yehudi Menuhin jo je povabil k sodelovanju na prestižni Menuhin akademiji v Gstaadu (Švica) – tukaj in v tujini je redno nastopala s Camerato Lysy.

Kmalu za tem jo je prvi dirigent Münchenskega simfoničnega orkestra, Sergui Celibidache, povabil k sodelovanju, kot najmlajšo in prvo članico kitajskega porekla v tem odličnem orkestru. Od takrat se redno pojavlja kot solistka komornega orkestra münchenskih filharmonikov in z visoko priznanim nemškim ansamblom trobil »Blechschaden«.

V tem času je Zen Hu kot solistka prav tako nastopala v številnih evropskih državah, tako Severni kot Južni Ameriki in Aziji. Delovala je kot članica Godalnega kvarteta Gothoni in različnih komornih glasbenih skupin (tudi v godalni skupini na festivalu v Luzernu, Salzburškem godalnem sekstetu in ansamblu Mozarteum iz Salzburga).

Prav tako je sodelovala na številnih mednarodnih festivalih v Italiji (Chiavari, Trasimeno), Španiji (Ibiza Summer), Franciji (Biarritz), na Finskem (Rauma), v Nemčiji (Aschau), Avstriji (Lockenhaus, »toujours Mozart« na Dunaju in v Salzburgu), na Nizozemskem (Eindhoven), Češkem (festival Praška pomlad), Poljskem (Varšava), v ZDA (New York), na Kitajskem (Šanghaj, Peking), Japonskem (Tokio) in v Čilu (Valparaiso). 

Posnela je tudi več zgoščenk, med njimi najdemo zelo priznan posnetek za založbo Channel Classics, ki je nastal  v sodelovanju z violinistom Ningom Fengom in nosi ime »China Connection« (Kitajska povezava). Nastopila je tudi za številne mednarodne televizijske in radijske hiše.

Glasbenica trenutno živi v Amsterdamu in koncertira tako kot solistka kot tudi članica različnih komornih glasbenih skupin.

Koncerti

Domišljija in svoboda
10.9.2011