Tonči Bilić je izredno cenjen hrvaški dirigent, ki je uspešen na različnih glasbenih področjih.

Leta 1993 je diplomiral na Akademiji za glasbo v Zagrebu v razredu Pavla Dešplja. Bil je štipendist sklada Lovro in Lilly Matačić in je prejemnik nagrade rektorja zagrebške univerze. Od leta 1994 do 1997 je delal kot dirigent v operi Hrvaškega narodnega gledališča Ivala pl. Zajca v Reki.

Od leta 1997 je bil stalni dirigent in nato leta 2005 postal šef dirigent Zbora Hrvaškega Radia in Televizije in pripravil številne koncertne nastope in posnetke. Pod njegovim vodstvom se je zbor razvil v izredno kvaliteten ansambel. Bilič je tudi umetniški vodja uglednega ciklusa Sfumato Zbora HRT-ja. V tem okviru je pripravil prvi hrvaški nastop mnogih ključnih kompozicij iz a cappella repertoarja (A. Schnittke, Koncert za mešani zbor, Spokorniški psalmi; A. Pärt, Passio Domini Nostri Jesu Christi secundum Joannem, Kanon Pokajanen; E. Rautavaara Vigilia; F. Martin, Maša; A. Schönberg: Friede auf Erden; C. Monteverdi, Madrigali Guerrieri et Amorosi in mnoga druga dela).

Od leta 1999 se redno pojavlja s simfoničnim orkestrom HRT-ja in kot reden gost drugih hrvaških ansamblov: Zagrebške filharmonije, Dubrovniškega simfoničnega orkestra, Hrvaškega komornega orkestra, orkestrov zagrebške in reške opere ter drugih.

Njegova številna mednarodna gostovanja vključujejo tudi sodelovanje z Zborom nizozemskega radia in Nizozemskim komornim zborom (za katero je prejel tudi posebno priznanje Erica Ericsona), orkestrom Musica Aeterna iz Bratislave, Les Sacqueboutiers de Toulouse in simfoničnim orkestrom Danubia iz Budimpešte.

Nastopil je tudi na številnih festivalih (Zagrebški glasbeni bienale – prva predstava Živalske farme Igorja Kuljerića, Dubrovniški poletni festival, ta september pa bo nastopil na Festivalu Maribor z zborom Hrvaškega radia in televizije).

V sezoni 2010/2011 bo na povabilo dirigiral orkester Dunajskega koncertnega združenja v Musikvereinu na Dunaju, Filharmonijo Witold Lutoslawski v Wroclawu, Simfonični orkester Dohnanyi v Budimpešti in Godalni orkester Dušan Skovran v Beogradu.

Redno snema tudi za radio, televizijo in filmsko produkcijo.

Koncerti

Nič
6.9.2011

Nit časa
10.9.2011

Transcedentalno popotovanje
11.9.2011