Satu Vänskä - violina

Satu Vänskä je leta 2004 zasedla mesto pomočnice vodje Avstralskega komornega orkestra. Rojena je bila v finsko družino na Japonskem, kjer se je prvič učila igranja na violino z rosnimi tremi leti. Njena družina se je leta 1989 preselila nazaj na Finsko in ona je nadaljevala študij pod vodstvom Perttija Sutinena na Konservatoriju Lahti in na finski Akademiji Sibelius. Od leta 1997 je bila Satu učenka Ane Chumachenco na Visoki šoli za glasbo v Münchnu, kjer je leta 2001 tudi končala svojo diplomo.

Z enajstimi leti je bila sprejeta na prestižno Violinsko šolo Kuhmo na Finskem, ustanovljeno za nadarjene mlade violiniste, kjer je svoje znanje izpopolnjevala pri Iliji Grubertu, Zinaidi Gilels in Pavlu Vernikovu. Prav tako je s komornim orkestrom Virtuozi di Kuhmo nastopila na tamkajšnjem Festivalu komorne glasbe Kuhmo.

Leta 1998 jo je Sinfonia Lahti imenovala za »mlado solistko leta«. Leta 2000 je prejela nagrado fundacije »Deutsche Stiftung Musikleben« in od leta 2001 naprej je igrala pod okriljem fundacije Live Music Now Fundation ustanovitelja Lorda Yehuda Menuhina, kar ji je omogočilo sodelovanje z glasbeniki kot sta Radu Lupu in Heinrich Schiff.

Pogosto se pojavlja kot solistka in članica Avstralskega komornega orkestra, njen urnik pa je zaseden z nastopi po Avstraliji in drugih državah sveta.

Satu igra na violino Antonio Stradivarius iz leta 1728, ki je v lasti Sklada za glasbila Avstralskega komornega orkestra.

Koncerti

Navdih harmonij
3.9.2011

Finski mit
3.9.2011

Finski mit - ponovitev
9.9.2011

Domišljija in svoboda
10.9.2011