Monika Leskovar - violončelo
Violončelistka Monika Leskovar, rojena leta 1981 v Kreutztalu v Nemčiji, je srednjo glasbeno šolo zaključila v Zagrebu pri profesorici Dobrili Berkovič-Magdalenič, študij pa nadaljevala na Visoki šoli za glasbo v Lübecku pri profesorju Davidu Geringasu, kjer od leta 2005 poučuje kot asistentka.

Izpopolnjevala se je na številnih mojstrskih tečajih (V. Dešpalj, M. Flaksman, D. Grigorijan, S. Sondeckiene, E. Schoenfeld, D. Geringas. . . ).

Koncertira od svojega enajstega leta, osvojila pa je že vrsto nagrad na mednarodnih violončelskih tekmovanjih, med drugim tudi prvo nagrado na tekmovanju “Mladi Čajkovski” v Sendaju na Japonskem (1995), drugo nagrado na tekmovanju “Antonio Janigro” v Zagrebu (1996), tretjo nagrado na Rostropovičevem tekmovanju v Parizu (1997) in prvo nagrado na 3. mednarodnem tekmovanju violončelistov Roberto Caruana v Milanu (1999), kjer je prejela tudi posebno nagrado za interpretacijo skladbe “Alone” Giovannia Sollime.  

Njen repertoar obsega malone vso standardno solistično in koncertno violončelsko literaturo. Nastopila je s številnimi znanimi glasbeniki, med drugim z violistko Tabeo Zimmermann, violončelistom Mariem Brunellom, Gidonom Kremerjem, Yurijem Bashmetom, Borisom Berezovskim, Julianom Rachlinom, z Itamar Golan, Tabea Zimmermann, Sofia Gubaidulina, Mario Brunello, Nikolai Zneider, Jeanine Jansen in Koljo Blacherjem.

Kot solistka je sodelovala s številnimi orkestri kot so Bavarski radijski simfonični orkester,  Filharmonija Moskva, Sendai Philharmonic, Slovenska filharmonija, Simfonični orkester St. Petersburg, Zagrebška filharmonija, Essen Philharmonic, Praški komorni orkester, Lithuanian Chamber Orchestra, Kremerata Baltica in Zagrebški solisti.  

Od leta 2005 sodeluje z violončelistom in skladateljem Giovannijem Sollimo, s katerim je posnela album “We Were Trees”, ki ga je izdala založba Sony/BMG. Leta 2008 je posnela Stamitzov Koncert za violončelo v G-duru in pa Danzijeve Variacije na temo Don Giovannija pri založbi OEMHS Classics.

Monika Leskovar igra na čelo, ki ga je leta 1884 izdelal Vinzenzo Postiglione, ki ji ga je na razpolago ponudilo mesto Zagreb.

Več o Moniki Leskovar