Monika Theiss-Eröd - sopran
Sopranistka Monika Theiss-Eröd je študirala na Visoki šoli za glasbo in scensko umetnost na Dunaju pri profesorju R. Hansmannu in K.S. Walterju Berryju. Leta 1993 je osvojila tretjo nagrado na tekmovanju »Jugend musiziert« (Mladina muzicira). Od leta 1990 nastopa kot solistka z dunajsko Ljudsko opero, Dunajsko državno opero in na Festivalu Mozart v Schönbrunnu v različnih vlogah. Kot Papagena, 1. in 2. fant/ČAROBNA PIŠČAL, Blonda/BEG IZ SERAJA, Barbarina/LE NOZZE DI FIGARO, Ännchen/PROSTOSTRELEC in Julija/LA SCALA DI SETA Gioaccina Rossinija.

Od leta 1995, ko se je kot finalistka udeležila 14. mednarodnega Hans-Gabor-Belvedere tekmovanja, je do leta 1998 pela različne vloge v Dunajski komorni operi: Flora/OBRAT VIJAKA, vodilno vlogo v zarzueli DONA FRANCISQUITA A. Vivesa, Rowan v otroški operi DIMNIKARČEK in Lucija/POSILSTVO LUKRECIJE.

Monica Theiss-Eröd je med drugim nastopila v Novi dunajski operi: kot Miss Wordsworth v operi ALBERT HERRING B. Brittna, na Festivalu Klangbogen na Dunaju kot Louise v opereti BEZAUBERNDES FRÄULEIN in v Dunajski državni operi v otroški operi POŽERUŠČEK SANJ (2002-2009).

Poleg tega poje kot sopranistka tudi na recitalih (npr. leta 2003 v Avstrijskem kulturnem forumu, New York) in koncertih. Tako je med drugim pela tudi Pasijon po Janezu (J.S. Bach), Sedem zadnjih besed (J. Haydn) in Rekviem (W.A. Mozart), leta 2008 pa Brahmsov Nemški rekviem v dunajski stolni cerkvi Sv. Štefana, Mozartovo Mašo v c-molu in Stabat Mater Josepha Haydna v samostanu Klosterneuburg.

Poleti leta 2009 je umetnica v koncertni hiši v Celovcu v okviru Festivala Wörthersee Classics nastopila na recitalih in novembra istega leta v Dunajski koncertni hiši z arijami W.A. Mozarta in Charlesa Gounoda.

V sezoni 2007/08 je v Mestnem gledališču Celovec zasedla vlogo Najade/ARIADNA NA NAKSOSU in v sezoni 2009/10 vlogi Amor/Atena v Monteverdisovi L’INCORONAZIONE DI POPPEA. Leta 2010 je nastopila na večeru pesmi s Paulom Angererjem v Haydnovi rojstni hiši v kraju Rohrau, kot tudi z ansamblom Concilium Musicum in svojim možem, baritonom Adrianom Erödom. V sklopu dunajskega dogodka Operettensommer 2009 je zelo uspešno odpela vlogo Pepi/DUNAJSKA KRI.

Koncert

Transcendentalno popotovanje
11.9.2011