Matej Šarc, rojen leta 1965 v Ljubljani, je študij oboe pričel v razredu profesorja Boža Rogelje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, nato je študij nadaljeval pri profesorju Heinzu Holligerju na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu v Nemčiji. Postal je prvi oboist v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija in v Orkestru Freiburške filharmonije. Kot solist in komorni glasbenik je nastopal po Evropi, v Avstraliji, na Kitajskem, v Mongoliji, na Japonskem ter v Severni in Južni Ameriki.
Glasbo za oboo je snemal že na mnogih evropskih radijskih postajah. Snemal je tudi za različne slovenske in mednarodne glasbene založbe, med drugimi za Naxos, Arsis (Nizozemska), Aulos, Da Camera (Nemčija) in Auvidis (Francija).

Od leta 1994 je član Slovenske filharmonije in pihalnega kvinteta Slowind, ki je leta 2003 za svoje umetniške dosežke prejel nagrado Prešernovega sklada. Poučuje na mojstrskih tečajih v Sloveniji (Piran Music), Italiji, Avstriji in Nemčiji. Več let se posveča tudi organizaciji in realizaciji festivala za komorno glasbo Slowind v Ljubljani. Članom kvinteta so se na festivalu pridružili ugledni glasbeniki, kot so Steven Davislim, Christiane Iven, Heinz Holliger, Arvid Engegard, Robert Aitken, Diego Chenna in Andrea Marchiol. Posebno mesto v njegovem repertoarju ima sodobna glasba. Kot organizator in interpret je med drugim krstno izvedel skladbe Thorkella Sigurbjörnssona, Iva Nilssona, Mista Thorkellsdottirja, Martina Smolke, Volkerja Stauba, Vinka Globokarja, Lojzeta Lebiča, Jürga Wyttenbacha, Uroša Rojka, Larise Vrhunc, Iva Petrića, Primoža Ramovša in Božidarja Kosa.

Koncert

Nauk za nesmrtnost
4.9.2011