Violončelistka Maruša Bogataj (1990) je študentka 3. semestra podiplomskega študija na Hochschule für Musik und Theater München v razredu prof. Wen-Sinn Yanga. Svojo pot je začela pri prof. Zdenki Kristl-Marinič, na akademiji nadaljevala pri prof. Cirilu Škerjancu, zadnji dve leti dodiplomskega študija pa študentka prof. Miloša Mlejnika.

Je večkratna dobitnica prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih mladih violončelistov v svoji kategoriji: v Italiji (Tortona, Gorica), na Hrvaškem (Poreč) ter v Avstriji (Liezen), nagrajena pa je bila tudi na državnih tekmovanjih mladih slovenskih glasbenikov – leta 2003 in 2006 1. nagrada in zlata plaketa.

Sodeluje z različnimi orkestri in komornimi skupinami, leta 2007 je odšla na turnejo po Evropi z mednarodnim orkestrom Animato. Štiri leta zapored je v sklopu poletnega master classa Dunajskih filharmonikov nastopala v Musikvereinu kot solistka in članica komorne zasedbe.

Tri leta je bila prva čelistka simfoničnega orkestra Akademije za glasbo, leta 2009 je naredila avdicijo za Jeunesse Musicale World Orchestra, s katerim je odšla maja na turnejo po Španiji in tudi tam vodila čelistično sekcijo, novembra istega leta pa je naredila avdicijo za Gustav Mahler Jugend Orchestra, kjer je sedaj redna članica že drugo leto.

Izpopolnjevala se je na mnogih master classih pri različnih profesorjih svetovnega slovesa, kot so Wolfgang Herzer, Anner Bylsma, Rudolf Leopold, Natalija Gutman, Susane Basler in Ciril Škerjanec. Kot solistka se je predstavila z več orkestri, med drugim tudi s komornim orkestrom Carnium, SGBŠ Ljubljana, Slovensko filharmonijo, SNG opero Ljubljana in simfoničnim orkestrom RTV Slovenija.

Je prejemnica Škerjančeve nagrade, akademske Prešernove nagrade za solo in Prešernove nagrade z njenim kvartetom.

Koncert

Brezmejna ustvarjalnost
5.9.2011