Milanski komorni ansambel il Giardino Armonico je bil ustanovljen leta 1985 v Milanu. Združuje številne diplomirane glasbenike vodilnih evropskih glasbenih univerz, ki so se specializirali za igranje na starih instrumentih. Številni člani ansambla so znani tudi kot mednarodni solisti in so se na koncertnih odrih pojavili z eminentnimi umetniki kot so N. Harnoncourt, G. Leonhardt, T. Pinnock, Ch. Coin in J. Savall.

Orkestrov repertoar je v glavnem osredotočen na 17. in 18. stoletje. Odvisno od posameznega programa, skupino sestavlja od 3 do 30 glasbenikov.

Redno se pojavlja na festivalih po vsem svetu - nastopil je na milanskem festivalu Musica e Poesia a San Maurizio, graškem festivalu Styriarte Festival, salzburškem Pfingsten Festival, dunajskem festivalu Osterklang, na mednarodnem glasbenem festivalu v Luzernu in drugih.

Med svetovno znane dvorane, v katerih je orkester nastopal spadajo Concertgebouw v Amsterdamu, Wigmore Hall v Londonu, Musikverein in Konzerthaus na Dunaju, Théâtre des Champs-Elysées in Théâtre du Châtelet v Parizu, Tonhalle v Zürichu, Victoria Hall v Ženevi, Alte Oper v Frankfurtu, Narodna operna hiša v Berlinu, Bolšoj teater v Moskvi, Library of Congress v Washingtonu, Carnegie Hall ter Lincoln Center v New Yorku.

il Giardino Armonico  že več let z ekskluzivno pogodbo sodeluje s TELDEC Classics. Njihove posnetke Vivaldijevih del, med njimi so tudi Štirje letni časi, ter del drugih skladateljev 18. stoletja so tako poslušalci kot tudi kritiki sprejeli z navdušenjem. Prejeli so mnogo pomembnih nagrad, med drugim beneško nagrado »Fonadzione Cini«, nagrado Caecilia v Belgiji, Diapason d'Or in druge. Oktobra 1996 je njihov album Il Proteo s Christophom Coinom kot gostujočim solistom prejel kar dve najprestižnejši nagradi, Gramophone Award in nagrado Diapason d'Or. Leta 1999 pa je orkester za album Brandenburg Concertos, posvečen delom M. Locka in H.I.F. Binerja, spet prejel prestižno nagrado Diapason d'Or. Med drugimi mnogimi uspešnimi posnetki orkestra il Giardino Armonico je vredno omeniti še album Artist Portrait (Umetnikov portret), ki ga je izdala založba Teldec leta 2002.   

Orkester redno nastopa tako na koncertnih odrih kot v operi s priznanimi solisti kot so Cecilia Bartoli, Katia in Marielle Labèque, Eva Mei, Sumi Jo, Sara Mingardo, Lynne Dawson, Christoph Prégardien, Véronique Gens, Viktoria Mullova in Giuliano Carmignola.