Giovanni Sollima - violončelo
Giovanni Sollima je rojen v glasbeni družini v Palermu v Italiji. Violončelo je študiral pri Giovanniju Perrieru in Antoniju Janigru, kompozicijo pa pri svojem očetu Elidoru Sollimi in Milku Kelemenu.

Sodeloval je z mnogimi priznanimi glasbeniki, kot so Claudio Abbado, Giuseppe Sinopoli, Jörg Demus, Martha Argerich, Katia in Marielle Labèque, Bruno Canino, DJ Scanner, Victoria Mullova, Riccardo Muti, Ruggero Raimondi, Patti Smith, Philip Glass in Yo-Yo Ma.

Nastopal je v prestižnih svetovnih dvoranah in na priznanih odrih kot so Carnegie Hall, BAM, Alice Tully Hall, Knitting Factory v New Yorku, Wigmore in Dvorana kraljice Elizabete v Londonu, Salle Gaveau v Parizu, Musicgebouw v Amsterdamu, dvorana Čajkovski v Moskvi, milanska La Scala in Santa Cecilia v Rimu.

Kot skladatelj Sollima rad eksperimentira z vrsto glasbenih jezikov in ustvarja nove zmesi najbolj raznolikih žanrov. Združuje elemente klasične in rok glasbe in glasbe mediteranskega področja. Komponira tako za akustična kot tudi električna glasbila in tista, ki jih je izumil sam.

Skladal je za režiserje in koreografe, kot so Peter Greenaway, Bob Wilson, Peter Stein, John Turturro, Karole Armitage, Carolyn Carlson in z režiserjem Lasse Gjertsen posnel svoje delo Daydream (sanjarjenje).

Sollimova diskografija obsega med drugim Aquilarco, Works in We Were Trees, posnet leta 2008 s čelistko Moniko Leskovar in berlinskim ansamblom Solistenensemble Kaleidoscop.

Po naročilu Orkestra Festivala Budimpešta je leta 2009 s svojim koncertom Folktales nastopil v Budimpešti, Linzu in Kölnu.

Sollima poučuje na ustanovi Romanini Foundation v Brescii in od leta 2010 na akademiji Accademia Santa Cecilia v Rimu, kjer je postal akademski član, kar je najvišja čast za glasbenika v Italiji.

Igra na čelo, ki ga je leta 1679 izdelal Francesco Ruggeri v Cremoni.

Več o Giovanni Sollimi