Diemut Poppen - viola
Diemut Poppen je ena najbolj izjemnih violistk svoje generacije.
Rojena je bila v znani glasbeni družini v Nemčiji in začela z igranjem violine že pri 7 letih, v 9. letu pa imela svoj prvi solo koncert. Naučila se je igrati na več različnih instrumentov, a viola je postala njen najljubši.
Diemut Poppen je študirala v Düsseldorfu, Aachnu, Kölnu, Berlinu, Bloomingtonu v ZDA in v Parizu.
Vsi njeni učitelji so bili med najboljšimi violisti našega časa: Y.Bashmet, K.Kashkashian, B.Giuranna, H.Schlichtig, in P.Schidlof, član kvarteta Amadeus-Quartet. Kot solistka in komorna glasbenica se je pojavila že v mnogih najpomembnejših glasbenih centrih po vsem svetu: londonski Barbican Center, dvorana kraljice Elizabete, Wigmore Hall z Godalnim kvartetom, Joshuo Bellom in Stevenom Isserlisom. Sodelovala je z dirigenti, kot so Heinz Holliger, Frans Brüggen in Claudio Abbado v slavni newyorški dvorani Carnegie Hall.
S svetovno priznanimi glasbeniki se je pojavila na številnih festivalih z dirigentom C. Abbadom (Berlin, Lucerne), s pianistom A.Schiffom (Salzburg, Mondsee), z violinistom G.Kremerjem (Lockenhaus), z violončelistom T.Morkom (Stavanger), z violinistom L.Kavakosom (Atene),z N.Gutmanom (Kreuth) in z Alexandrom Chaussianom (Erevan). Kot umetniški vodja je vodila akademijo Detmolder Sommerakademia in poletno akademijo Thuringische Sommerakademie za komorno glasbo,v Nemčiji obe znani po poletnih festivalih za študente glasbe.
Od 1997 do 2002 je bila tudi umetniški vodja dnevov komorne glasbe z imenom Osnabrücker Kammermusiktage v Nemčiji; od leta 2007 vodi Music Las Palomas na Kanarskih otokih, leta 2010 pa je kot umetniški vodja v sodelovanju z Göthe inštitutom ustanovila Festival Cantabile, ki je predvsem festival komorne glasbe v Lizboni. Diemut Poppen je vodja viol v orkestru Lucerne festival orchestra, slavnem orkestru solistov, ki se enkrat na leto združijo pod taktirko Claudia Abbada.

15 let je bila vodja viol in ustanovna članica Evropskega komornega orkestra, leta 1995 pa je vlogo vodje opustila in od takrat igra po vsem svetu kot solistka in komorna glasbenica.
Repertoar violistke Diemut Poppen je izredno širok in zajema koncerte od klasične viole do vseh možnih kombinacij komorne in sodobne glasbe. Zanjo je kar nekaj skladateljev napisalo nove skladbe, tako solo koncerte kot sonate in glasbo za komorne zasedbe.
Snemala je za Deutsche Gramophon, Cappricio, Live classics, EMI, Tudor, Ondine in ostale.

To sezono bo nastopala v Nemčiji, v Združenem kraljestvu, na Portugalskem, v Španiji, Italiji, Franciji, Grčiji,Š vici, Izraelu, Cipru, ZDA in Armeniji.
Za svoje izjemne dosežke je prejela prestižno nagrado “European Music Award”.
Trenutno kot profesorica poučuje violo in komorno glasbo v Detmoldu, v Nemčiji ter v Madridu na Escuela di musica Reina Sofia.

Koncerti

Navdih harmonij
3.9.2011

Virtuozni humor
4.9.2011