Barry Humphries nedvomno sodi med najprepoznavnejše Avstralce – je odličen igralec, satirik in komik in uspešen tako v Avstraliji, Evropi kot tudi Veliki Britaniji ter poleg tega še priznan slikar pejsažev. Obiskoval je Univerzo v Melbournu, kjer je študiral pravo, filozofijo in likovno umetnost. Tam je prvič razstavljal na svoji dadaistični razstavi – vaje v anarhiji in vizualna satira, ki so postale del avstralske folklore.

Po pisanju in nastopanju s pesmimi in skeči na predstavah univerze, je Humphries potoval z avstralsko skupino Shakespeare in se pridružil novonastali gledališki skupini v Melbournu.

Leta 1955 je ustvaril lik gospodinje iz Melbourna, ki je postala svetovna zvezda pod imenom Dame Edna Everage. V poznih petdesetih je v okviru Philip Street Revue Theatre v Sydneyju zaigral v vlogi Estragona v Čakajoč Godota, ki je bila prva igra Samuela Becketta odigrana na avstralskih tleh.

V šestdesetih letih je Humphries nastopil v številnih igrah v londonskem West Endu – med drugim tudi v mjuziklih Oliver! in Maggie May ter odrsko-radijski produkciji The Bed Sitting Room. Med svojim delom v Veliki Britaniji je ves čas razvijal svoj lik Dame Edne.

V sredini sedemdesetih let ni Humphries le redno igral v britanskih filmih, igrah in televizijskih šovih, temveč je na oder postavil svojo izredno uspešno monodramo. Igra Housewife Superstar! je Lodon obnorela – vanjo pa je vključil seveda Dame Edno pa tudi dva dodatna lika in sicer kulturnega atašeja Lesa Pattersona in svoje menda najljubše gledališko odkritje, duha iz predmestja Alexandra (Sandyja) Stona.

Leta 1979 je Humphries prejel nagrado Society of the West End Theatres Award za predstavo A Night with Dame Edna!, leta 1991 nato Rose d’Orde Montreux za televizijki šov A Night on Mount Edna in nagrado fundacije Sir Peter Ustinov Endowment za svoje življenjsko delo kot estradni umetnik, leta 2000 posebno nagrado Tony za svojo predstavo na Broadwayu in nagrado za posebne dosežke od Outer Critics Circle. Augusta 2007 pa mu je bil podeljen tudi naziv  Commander of the British Empire in to od kraljice Elizabete II.

Bil je na turneji po Nemčiji, Skandinaviji, Nizozemski kot tudi na Daljnem in Bližnjem vzhodu. Televizijske dele Dame Edna je snemal za BBC, London Weekend TV, NBC in Fox omrežja.

Humphries je poleg tega še avtor številnih romanov, avtobiografij, poezije in dramskih del, za katere je prejel prenekatera priznanja. Za avtobiografijo More Please je leta 1993 prejel nagrado J.R.Ackerley za biografije in tudi druga avtobiografija My Life as Me je bila v Avstraliji tako kot Veliki Britaniji izredno dobro sprejeta. Leta 1982 mu je bil podeljen red Avstralije (Order of Australia), leta 1994 častni doktorat na avstralski Griffith University in leta 2003 doktorat iz prava na Melbourne University.

Nastop

Nič
6.9.2011