Aleksandra Zamojska - sopran
Aleksandra Zamojska je študirala petje na glasbeni akademiji v Krakowu in študij nadaljevala na salzburškem Mozarteumu pri Lilian Sukis in Bredi Zakotnik.

Že kot mlado umetnico jo je pot popeljala na francoske odre, kot so Théâtre des Champs-Élysées v Parizu in operne hiše v Montpellieru in Perpignanu. Debitirala je tudi na festivalu RuhrTriennale, kjer je pod taktirko Marca Minkowskega v vlogi Pamine odpela Kraljico noči v Mozartovi Čarobni piščali.
Kot redna gostja orkestra Opéra National de Paris je med drugim pela v Gluckovi operi Orfej in Evridika in v slavni produkciji Michaela Hanekeja Don Giovanni v Oper de Bastille Zerlina.
Repertoar koncertov Aleksandre Zamojske med drugimi tudi zajema Beethovnovo delo Christus am Ölberge in Schönbergovo delo Die Jakobsleiter z orkestrom Deutsches Symphonie Orchester Berlin. Leta 2004 je debitirala na Festivalu Salzburg v Straussovem delu Der Rosenkavalier. V sezoni 2007/08 so tako kritiki kot občinstvo v nemškem gledališču Theater Aachen z navdušenjem sprejeli njen debi v vlogi Aspasije v Mozartovi operi Mitridate.
Spomladi leta 2008 je v operni hiši Dortmundu v vlogi Agrippine nastopila v Händlovi operi Delirio Amoroso. Decembra 2009 je nastopila v svetovni premieri Peter Bannisterjevega dela »Et iterum venturus est« pod taktirko dirigenta Johna Nelsona na festivalu Messiaen Festival v Parizu.

Pogosto sodeluje z dirigentom Martinom Haselböckom, pod čigar taktirko je nastopila na številnih koncertih v Zürichu, Passau, Dresdnu, na Dunaju ter sodelovala pri velikem projektu The Infernal Comedy z Johnom Malkovichem.
Z dirigentom Sir-om Norringtonom trenutno snema Haydnovo delo Armida za Deutsche Gramophon Geselschaft.
Leta 2009 je Zamojska pela v predstavi Janko in Metka in bila na koncertni turneji po Avstriji s Štirimi zadnjimi pesmimi (Vier Letzte Lieder) Richarda Straussa ter z deli Josepha Haydna. Leta 2010 je debitirala z Bamberger Symphoniker.
Septembra 2010 je nastopila na stoti obletnici z gala nastopom v manj znani operi Koukourgi, Luigija Cherubinija. Nato je v Varšavi debitirala v vlogi Marzelline v Beethovnovi operi Fidelio.

Več o Aleksandri Zamojski

Koncerti:

Nič
6.9.2011

Transcendentalno popotovanje
11.9.2011