Festival Maribor se je razvil iz festivala baročne glasbe, ki ga je Koncertna poslovalnica Narodnega doma Maribor pričela prirejati že leta 1963.

S spremenjenim konceptom in novim imenom Glasbeni september je festival pod umetniškim vodstvom pianista in profesorja Janka Šetinca prvič potekal leta 1994. Festival je svoja prizorišča širil tudi v okoliške kraje (Ptuj, Slovenj Gradec, Dornava, itd.) in se postopoma razvil v enega najvidnejših festivalov klasične glasbe v Sloveniji. Idejnega vodjo Glasbenega septembra, Janka Šetinca, je kot umetniški vodja festivala nasledil hornist Radovan Vlatković, eden najbolj priznanih komornih glasbenikov na svetu. Glasbeni september se je odlikoval po pretanjenem programskem izboru, visokem izvedbenem nivoju (na festivalu so sodelovali priznani komorni glasbeniki z vsega sveta), predvsem pa je pomenil svojevrsten, v naši deželi edinstven, način organiziranja. Festival namreč ni vabil komornih zasedb z že pripravljenimi koncertnimi programi, temveč v večini primerov vrhunske glasbenike – soliste, ki so nato glede na programski izbor umetniškega vodje tvorili zasedbe v Mariboru.

Z letom 2008 je festival pridobil nove dimenzije in novo ime – Festival Maribor. Pod vodstvom izjemnega violinista, dirigenta in skladatelja Richarda Tognettija festival ohranja lastno produkcijo in posebej za festival sestavljene programe in zasedbe. Povečalo se je število koncertov, ob komornih koncertih pa so z uvedbo rezidenčnega orkestra na sporedu tudi simfonična dela. Za razširjen programski koncept je obenem značilno preseganje meja tako imenovane klasično-glasbene tradicije.