FESTIVAL MARIBOR FOTO-KNJIGA

VSEBINSKO POROČILO FESTIVALA MARIBOR 2011

»Festival Maribor je eden najboljših poletnih festivalov v Evropi.«
John Allison, The Sunday Telegraph (UK), 2010
 
»Maribor ni mesto, ki bi ga povezovali s klasično glasbo najboljše kakovosti – ta naziv pripada mestom, kot so Berlin, Dunaj, London ali New York. A za nekaj dni v septembru postane Maribor prispodoba odličnosti v vseh merilih.«
Gerald Fenech, Music & Vision, 2010
 
»Zahvaljujoč mednarodnemu ugledu umetniškega vodje Richarda Tognettija dobiva Festival Maribor vedno več možnosti, da postane najprepoznavnejši kulturni dogodek v tem delu Evrope.«
Bosiljka Perić Kempf, Novi List (HR), 2010
 
»Doživetje pristne globalne (po)ustvarjalnosti.«
Benjamin Virc, Večer, 2010

Festival Maribor se je razvil iz mednarodnega festivala komorne glasbe Glasbeni september in od le-tega nasledil pretanjeni programski izbor, visok izvedbeni nivo in edinstven način organiziranja. Festival namreč ne vabi zasedb z že pripravljenimi koncertnimi programi, temveč posamezne vrhunske glasbenike, ki nato glede na programski izbor umetniškega vodje tvorijo različne zasedbe – od komornih do orkestrskih. Z uvedbo Orkestra Festivala Maribor se je repertoar razširil na izvajanje simfoničnih in vokalno orkestrskih del. V času pred-produkcije festival deluje kot nekakšen glasbeni laboratorij, v katerem glasbeniki intenzivno delajo skupaj, na koncertih v različnih zasedbah pa predstavijo svoje rezultate.
Za programski koncept je značilna specifična, prepoznavna, samosvoja programska ponudba, kakor tudi številna posebej za festival pisana dela domačih in tujih skladateljev, slovenske praizvedbe del tujih skladateljev ter preseganje meja tako imenovane klasično-glasbene tradicije. Strnjen v dvotedensko prireditev z dvajsetimi programi (osrednje in spremljevalne prireditve), se festival predstavlja še z multimedijskimi projekti in prvinsko etnično, klasično vzhodnjaško ali jazzovsko glasbo, kot bistvenimi elementi svojega vsebinsko bogatega programa.

Kot umetniški vodja podpisuje FM v letih 2008 – 2012  Richard Tognetti. Virtuozni violinist in vodja priznanega Avstralskega komornega orkestra nam prinaša svež veter. Tognetti slovi po svojem neutrudnem in neustrašnem raziskovanju glasbene (po)ustvarjalnosti, njegove izvirne in skrbno pretehtane koncertne programe prežema duh globalne glasbene skupnosti, v kateri ni prostora za meje in predsodke. Vsakoletni seznam udeležencev festivala je niz mednarodno cenjenih in uveljavljenih umetnikov. Ob tujih »zvezdniških« imenih tvorijo jedro glasbenega ustvarjanja na FM priznani domači glasbeniki. Festival domačim (po)ustvarjalcem ne ponuja le možnosti skupnega muziciranja z velikimi imeni svetovne glasbene scene in možnosti za razvoj lastne kreativnosti; ob intenzivnem skupnem ustvarjanju v daljšem časovnem obdobju se tkejo priložnosti za nadaljnje sodelovanje v obliki gostovanj naših umetnikov oz. recipročne izmenjave umetnikov preko partnerskih organizacij oz. festivalov.
Stalnica v programskem konceptu FM je tudi predstavitev in promocija mladih slovenskih umetnikov, ki jim pomeni skupno koncertiranje z velikani klasične glasbe odlično referenco.

FESTIVAL MARIBOR 2011

prinaša 17 koncertov osrednjega programa, 3 spremljevalne prireditve in ponovno okoli 200 izvajalcev iz vsega sveta. Omeniti velja sodelovanje z Orkestrom il Giardino Armonico, ki sodi v sam vrh izvajalcev stare glasbe na originalnih glasbilih. Jedro festivalskega orkestra, ki ga bo med ostalimi vodil tudi Marko Letonja, bodo predstavljali člani prepoznavnih domačih in tujih orkestrov. Med vidnejšimi solisti in komornimi glasbeniki bomo predstavili pianista Dejana Lazića, čelista Giovannija Sollimo in Moniko Leskovar, flavtista Giovannija Antoninija … Med vidnejše načrtovane festivalske projekte sodi multimedijski projekt, ki povezuje filozofsko teorijo Nič-a z njenimi glasbenimi aplikacijami in variacijami. Festival pa se bo tudi letos tradicionalno zaključil z izvedbo del za zbor in orkester v mariborski Stolni cerkvi.