FESTIVAL MARIBOR 2012: 5. – 15. september
V letu 2012 bo Maribor prevzel glavno vlogo na evropskem odru kulture, pridobil naziv Evropska prestolnica kulture in s tem Festivalu Maribor omogočil še širši dostop do množic.
Festival bo priredil 17 dogodkov, ki se bodo odvijali 10 dni, predstavilo pa se bo približno 200 umetnikov.
Koncept Festivala Maribor 2012 bo izhajal iz principa »šest stopinj ločitve« (ki se nanaša na idejo, da je določena oseba na svetu le šest poznanstev stran od katerekoli druge osebe na svetu) in se po vertikalni inačici tega principa poigraval s preteklostjo kot iluminacijo prihodnosti.
Spekter prizorišč Festivala Maribor se bo v letu 2012 razširil še v partnerska mesta v Slovenj Gradec, Velenje, Mursko Soboto in Novo mesto.

Prizorišča
Koncerti se bodo odvijali v raznih mariborskih koncertnih dvoranah in drugih manjših prizoriščih polnih zgodovine in šarma, kot so veličastni mariborski dvorci, Ptujski grad, dvorec Dornava, elegantna dvorana Union, Kazinska dvorana ter stara in velika dvorana mariborskega Slovenskega narodnega gledališča. Poleg tega pa se bodo koncerti prav tako odvijali na slikovitih trgih mariborskega starega mestnega jedra.